Taş istinat duvarı yapımı taşıyıcılığı ve sağlamlığından dolayı istinat duvarlarının değişilmez yapılarındandır. Taşıdığı yük dayanım gücü en güçlü olan istinat yapıları taş istinat duvarlarıdır. Geçmişten günümüzü de alternatifi olmadığı için halen taş istinat duvarı tercih edilmektedir.
Hata kabul etmeyen istinat duvarı yapımı temelden sona kadar ince bir işcilik gerektirmektedir. Öncelikle zeminin durumu çok iyi belirlenmeli temeller buna uygun şekilde açılmalı, pabuç uygulaması taş istinat duvarlarında kesinlikle yapılmalıdır. Hiçbir detay atlanmamalı, hatasız tamamlanmalıdır.
Çöken istinat duvarlarını incelediğimizde bahar ve kış aylarında olduğunu görebilirsiniz. İstinat duvarı arkasında biriken ve tahliye olmayan su istinat duvarının kolayca çökmesine sebep olur. Bu yüzden birazdan bahseceğimiz drenaj boruları ve barbakan boruları kesinlikle fazlasıyla kullanılmalıdır.
Taşın örüm şekli ileride istinat duvarının çökmemesi için birbirine kilitlenmeli, bütün duvar taşıyıcı görevi görmeli ve yük dayanımına maksimum dayanım sağlamalıdır. Taş istinat duvarı yapımı, diğer taş yapılarda olduğu gibi kusursuz ilerlemeli, yapı yüz yıllarca dayanacak planlanmalıdır.
Zemine ve taşıyacağı yük dayanımına uygun projelendirilen istinat duvarı yapımı, işcilikte hata kabul etmez. Bir çok çöken istinat duvarı temel hatalarından, işcilik ve yanlış malzeme kullanımından gerçekleşmektir. Her taş istinat duvarın da kullanılmayacağı gibi, her malzeme ve örüm şeklide istinat duvarların da duruma göre tercih edilmelidir.
Duvarın yüksekliği, zeminin durumu ve taşıyacağı yük duvarın temel derinliğini belirlemek için yeterli olurken, temelin durumuna göre pabuç derinliği ve genişliğide belirlenmelidir. Temelde ki kilit ve önemli bir detay olan pabuç uygulaması duvarın kalitesini arttırarak kat ve kat sağlamlık sağlar.
Taşlar temele doldurulduktan belli bir seviye sonra sulanmalı, taşlar toz ve çamurdan arındırılmalı mümkünse 4-5 gün sulama devam ederek taşların zemine tam oturulması sağlanmalı ve üzerine beton veya harç atılmalıdır. Bu sulama ve taşı tozdan ayırma işlemi tüm istinat duvarı yapımı boyunca devam etmelidir.
Görünüm ve estetik olarakta taş istinat duvarı yapımı tercih edilebilir. Betona göre çok daha sağlam ve düşük maliyetle yapılan taş istinat duvarı günümüzde de kurallarına ve detaylarına uygun yapıldığında en sağlam taşıyıcı duvarlardır.
İstinat duvarı yapımı, temelin bitiminden zemin seviyesine geldikten sonra arka kısımından geoteksil içerisine mıcır serilerek, delikli drenaj boruları duvar boyu uygun su akacak bir eğimle döşenmeli ve tekrar ardından üzerine mıcır serilerek geotekstil keçe kapatılmalıdır. Bu uygulama temelin su almasını engelleyerek su birikimini önlemektedir.
Barbakanlar mümkün olduğunca fazla kullanılmalı arka kısmı geotekstil keçe ile kapatılarak barbakanların tıkanması engellenmelidir. İstinat duvarı arkasında su birikmesi ve taşıdığı yükle beraber baskı oluşturması en istenmeyen durumdur. Zemin seviyesinde uygulanan drenaj alt kısındaki suyu duvardan dışarıya taşımaya yardımcı olurken, barbakanlar da duvarın arkadında ki su tahliyesi için gereklidir.
Taş istinat duvarı yapımı ve aşamaları için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.